دوشنبه, 11 اسفند 1399

موسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر

۱۳۹۹/۱۲/۰۲
روابط عمومی و امور بین الملل موسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر گزارش داد:
دوره آموزشی بررسی چالش های ذخایر ماهیان جهان توسط بخش بوم شناسی مؤسسه تاس ماهیان برگزار شد

به گزارش اداره روابط عمومی و امور بين الملل مؤسسه تحقيقات بین المللی تاس ماهيان دريای خزر،  طی دو روز سه شنبه 28 و چهارشنبه 29 بهمن 1399، دوره آموزشی مصوب سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از طریق سامانه وب کنفرانس سازمان برگزار گردید.

در این برنامه آموزشی که 110 نفر از علاقه مندان شاغل در وزارت جهاد کشاورزی از استان های مختلف ساحلی و غیرساحلی کشور شرکت نموده بودند، فیلم مستند The End of The Line، که بر اساس کتابی به همین نام نوشته آقای چارلز کلاور ساخته شده بود به نمایش درآمد و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

مدرس این دوره آموزشی، آقای دکتر حمیدرضا علیزاده ثابت عضو هیأت علمی و مدیر بخش بوم شناسی (اکولوژی)، با ارائه چکیده ای از کتابThe  End of The Line  برای شرکت کنندگان، در برنامه تعاملی با فراگیران راجع به مهمترین چالش های ذخایر ماهیان جهان که در کتاب و فیلم نقش مرکزی را به خود اختصاص داده بود گفتگو نمود.

چارلز کلاور (Charles Clover) نویسنده کتاب، به مدت 15 سال نویسنده بخش محیط زیستی نشریه دیلی تلگراف در لندن بوده وسه بار برنده جایزه ژورنالیست ملی محیط زیست انگلستان و جوایز رسانه ای شده بود و اکنون نیز در زمینه حفاظت محیط زیست در بنیاد blue marine foundation فعالیت دارد.

چارلز کلاور در سال 2004 کتاب The End of The Line  را منتشر نمود و فیلمی با همین نام با اقتباس از کتاب آقای کلاور در سال 2009 توسط روپرت موری (Rupert Murray) ساخته شد و به نمایش در آمد.

با توجه به اهداف رفتاری دوره آموزشی، وضعیت ذخایر آبزیان – ماهیان ایران و جهان، رویکردهای جهانی در مواجهه با تهدیدهای منابع آبزی، انواع تهدیدها در بهره برداری از آبزیان مورد بحث قرار گرفت. برداشت بیش از حد منابع ماهیان جهان، عدم اجرای مصوبات دستگاه های اجرایی ملی و سازمان های بین المللی، صید قاچاق و غیر مجاز و گزارش نشده، نفوذ کارتل ها و شرکت های بزرگ و چند ملیتی در بهره برداری از منابع آبزیان با تأکید بر ماهی تن باله آبی (Blue fin Tuna) ، ماهی Cod و ... ، نقش مصرف کنندگان ماهیان در معرض خطر و تهدید شده از جمله نقش رستوران های معروف جهان، برنامه های آشپزی بین المللی و ترویج مد مصرف ماهیان خاص تهدید شده برای تهیه غذاهای خاص و تشریفاتی دریایی، به خوبی توسط نویسنده کتاب به متن و متعاقباً به تصویر کشیده شده بود. تدوین استاندارهای جدید و برچسب اکولوژیک از جمله MSC نیز مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته بود.

نویسنده کتاب و کارگردان فیلم در مصاحبه های خاص با برجسته ترین دانشمندان صاحب نظر جهان در رشته های زیست شناسی و حفاظت و بهره برداری از منابع ماهیان از جمله پروفسور Daniel Pauly‌در دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا، عواقب عدم توجه به توصیه های علمی و هشدارهای پژوهشگران را با اعداد و ارقام بیان نمودند.

در این برنامه آموزشی که مقارن با سالگرد کنفرانس ماهیگیری مسئولانه (29 – 28 بهمن 1376) توسط شرکت وقت سهامی شیلات ایران در دانشگاه تهران برگزار گردیده بود، راجع به رویکرد اکوسیستمی به شیلات، ذینفعان در بهره برداری از منابع ماهیان و راه کارهای ممکن برای حفاظت زیستگاه ماهیان ایران به ویژه ماهیان خاویاری دریای خزر مطالبی ارائه شد.

فاجعه اکولوژیک (Ecological Catastrophe) که توسط دانشمندان مصاحبه شونده در کتاب و فیلم عنوان شده بود، برای تعدادی از آبزیان در جهان به وقوع پیوسته است و در این برنامه آموزشی، وضعیت ماهیان خاویاری در دریای خزر، گونه هایی از ماهیان خلیج فارس و دریای عمان و برخی ماهیان آب های داخلی ایران از نظر بهره برداری و حفاظت در مقام مقایسه با آزموده های جهانی مورد اشاره و بحث قرار گرفتند.

بخش بوم شناسی مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر، تلاش نموده است با رویکرد اکوسیستمی به شیلات و حفاظت ماهیان خاویاری، مجموعه برنامه های آموزشی و ترویجی را در کنار طرح و پروژه های تحقیقاتی اجرا و عرضه نماید.

روابط عمومی و امور بین الملل مؤسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر